Банкеръ Daily

Свят

Местни избори в Румъния в условия на коронавирус

В Румъния се провеждат местни избори. Те бяха планирани през юни, но бяха отложени заради пандемията от Covid-19, която в момента отново се разраства в северната ни съседка. Към момента в страната са регистрирани 121 235 заразени с новия коронавирус и 4687 смъртни случая.

Днес се избират кметове, местни и окръжни съвети и председатели на окръжните съвети. Гласуването става при строги мерки за сигурност. Избирателните секции ще бъдат отворени в 7 ч. и ще затворят в 21 часа. Според данните от избирателната комисия право на глас имат около 18 млн. румънци. 

Основните съперници са управляващата Национално-либерална партия (НЛП) и опозиционната Социалдемократическа партия (СДП).

За СДП биха гласували между 27 и 29% според допитванията, като има леко увеличение на рейтинга й. Управляващата НЛП се ползва с доверие между 32 и 34% от анкетираните. Съюз за спасение на Румъния-партия ПЛЮС може да разчита на 15-17% от гласовете.

Общо 19 са кандидатите за кмет на румънската столица. Основните претенденти са сегашната кметица Габриела Фиря, подкрепяна от СДП, и Никушор Дан - кандидат на Съюз за спасение на Румъния-партия ПЛЮС. 

Сред кандидатите е и бившият президент Траян Бъсеску, който вече е бил кмет на румънската столица в периода 2000-2004 г., както и бившият премиер Калин Попеску Таричану.

 

На 6 декември в Румъния ще се произведат и 

редовни парламентарни избори.

Парламентът на Румъния е двукамерен: Сенат със 137 члена и Камара на депутатите с 314 члена. Още 18 допълнителни места в Камарата на депутатите са запазени за представители, избрани от 18-те официално признати и регистрирани в Румъния малцинства. Всеки депутат представлява около 70 000 от жителите на страната, а всеки сенатор – около 160 000 жители. 

Парламентът има законодателна роля. Членовете му се избират по пропорционалния принцип, с пряко и тайно гласуване. Избирателният праг за партии е 5% от общия брой гласове. 

В страната днес управлява Националлиберална партия (на румънски: Partidul Național Liberal) - центристко-дясна и консервативно-либерална партия в Румъния.  Основана през май 1875 година, тя е забранена с налагането на тоталитарния комунистически  режим в края на 40-те години на XX век и възстановена след неговия крах през 1990 година. Участвала е  в управлението на страната няколко пъти. През 2014 година преминава от Алианса на либералите и демократите за Европа към Европейската народна партия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във