Банкеръ Daily

Свят

Местни избори и референдум за намаляване на броя на депутатите в Италия

Местни избори и референдум за намаляване на броя на депутатите се провеждат в Италия на фона на коронавирусната епидемия. Управляващата партия "Пет звезди" призовава за рязко намаляване на броя на депутатите. Предложението не се радва на гореща подкрепа от останалите партии, но се очаква обществото да го подкрепи ентусиазирано. Според наблюдателите тези избори ще са и тест за лявоцентристкото правителство на премиера Джузепе Конте в момент, когато разкъсваните от спорове управляващи партии изпитват затруднения пред обединената десница.

До момента италианците одобряват до голяма степен управлението на пандемията от премиера Джузепе Конте. 

Изборите на 20 и 21 септември са за губернатори на седемте области и за кметове на почти 1000 града.

Популярността на опозиционните партии сред избирателите расте. Лидерът на "Лига" Матео Салвини, фактическият ръководител на опозиционната десница, обикаля неуморно страната след отпадането на ограниченията. 

Следващите парламентарни избори трябва да се проведат през 2023 година. Според анализаторите, ако двете основни партии в управляващата коалиция - "Пет звезди" и Демократическата партия, претърпят поражение, дясната опозиция със сигурно ще поиска оставката на правителството.

 

Парламент

Основният законодателен  орган в Република Италия е двукамарният парламент, като Министерският съвет на страната също има ограничени законодателни правомощия. Всеки закон трябва да получи одобрението и на двете камари - Камара на депутатите, с 630 представители, и на Сенат, включващ 315 избрани и малък брой пожизнени сенатори. Представителите и в двете камари се избират с пряко гласуване. Техният мандат е с продължителност пет години, но всъщност в съвременната история на страната предсрочните избори са нещо обичайно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във