Банкеръ Daily

Джузепе Конте:

Мерките в Италия не са достатъчни, епидемията не е достигнала пика си

Джузепе Конте

Италианското правителство е готово да вземе допълнителни мерки в борбата с коронавируса, заяви днес италианският премиер Джузепе Конте, цитиран от Ройтерс.

Италия е втората най-тежко засегната от коронавируса държава в света след Китай, където болестта се появи за първи път в края на миналата година.

"Одобрените мерки не са достатъчни. Вредните последици от коронавируса ще са сериозни и широко разпространени. Ще има нужда от истински "план за възстановяване". След коронавируса нищо няма да е както преди и ще трябва да седнем и да пренапишем правилата за търговията и свободния пазар", каза Конте в интервю за италианския всекидневник "Кориере дела Сера".

Правителството заяви, че планираната икономическа помощ за компаниите и домакинствата ще е около 25 милиарда евро, като се очаква новите мерки да бъдат одобрени днес на правителствено заседание.

Джузепе Конте изтъкна, че не е необходимо да се въвеждат нови забрани във връзка с коронавируса, а стриктно да се спазват съществуващите.

Италианското правителство наложи миналата седмица ограничения на национално ниво, за да противодейства на разпространението на коронавируса - затваряне на училища и магазини, отмяна на спортни събития и забрана на хората да излизат от домовете си, освен в неотложни случаи.

"Учените ни казват, че епидемията не е достигнала пика си, тези седмици ще бъдат най-рискованите" и е нужно да се вземат максимално сериозни мерки, подчерта Конте.
Според Конте е "необходима европейска координация на здравните и икономическите мерки" срещу коронавируса, отбелязва Франс прес.

Дойде моментът да бъдат направени смели избори и Италия може да окаже значителна помощ в качеството си на първата страна, която се сблъска с толкова сериозно разпространение на вируса, каза още италианският премиер. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във