Банкеръ Daily

Свят

Мерките срещу Ковид-19 в Нидерландия са намалили темпото на заразяване

Мерките срещу разпространението на коронавируса в Нидерландия изглежда са намалили наполовина темповете на заразяване, но те трябва да останат в сила, за да бъдат наистина ефективни. Това заяви днес главният експерт по заразни болести в Нидерландия, цитиран от Ройтерс.

Темповете на регистрираните случаи на заразяване намаляха значително, откакто миналия месец нидерландското правителство затвори училищата, ресторантите и баровете, каза на брифинг за парламента ръководителят на нидерландския Институт по общественото здраве Яп ван Дисел. 

"Мерките изглежда дават резултат", заяви той.

"Сега от решаващо значение е да ги запазим", добави Ван Дисел. От средата на март средният брой на заразените в Нидерландия от вирусоносители е паднал до под едно, заяви той. "При такъв темп заразата лека-полека ще изчезне. Но това не значи, че можем да отслабваме мерките, защото тогава броят на инфекциите отново ще тръгне нагоре", добави Ван Дисел.

Въпреки по-ниския темп на заразяване броят на пациентите в интензивните отделения ще продължи да се увеличава рязко през следващите седмици и вероятно ще достигне пика си от около 2400 в края на месеца

Към понеделник броят на потвърдените случаи на заразяване с коронавирус в Нидерландия беше 12 595 при 1039 починали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във