Банкеръ Daily

Свят

Мерките на Франция за подпомагане на икономиката струват 450 млрд. евро

Брюно Льо Мер

Мерките на френското правителство за подпомагане на икономиката в борбата с пандемията от коронавируса са в размер на 450 милиарда евро, което е равностойно на 20% от брутния вътрешен продукт на страната, заяви финансовият министър на Франция Брюно льо Мер.

От средата на март правителството прилага пакет от мерки, включително държавни субсидии, държавногарантирани заеми, отсрочване на данъци, както и помощи за малките предприятия.

"Ако вземем всичко, което е направено с бюджета и в подкрепа на паричните потоци на бизнеса, това прави 450 милиарда евро, 20% от БВП", заяви Льо Мер в ефира на телевизия BFM. Той добави, че гарантираните от държавата заеми, за които е определен лимит от 300 милиарда евро, имат пряко влияние върху бюджета, ако даденият кредитополучател фалира и това наложи изпозлване на предоставената гаранция.

Досега правителството е предвидило от бюджета 110 милиарда евро пряка подкрепа за икономиката, но предстои да актуализира тази цифра чрез ревизия на бюджета за 2020 година на 10 юни, съобщава "Ройтерс".

Сред най-скъпите мерки са държавните субсидии, за които Льо Мер заяви, че правителството ще ги направи по-малко щедри за компаниите през юни.

По време на кризата държавата е възстановила изцяло на фирмите 70% от брутните заплати, изплащани на принудително пратените в отпуск служители, но Брюно льо Мер каза, че сумата, изплащана на компаниите ще бъде постепенно намалена.

Секторите, засегнати особено силно от коронавируса, трябва да се възползват от конкретни планове за подкрепа. Френското правителство вече е предоставило такава за туристическата индустрия. На 26 май предстои подобна подкрепа за "Рено", а през юни се очаква и подкрепа за космическата индустрия преди още да е ревизиран тазгодишния бюджет.

Льо Мер заяви, че президентът Еманюел Макрон ще обяви "силни мерки" за производителите на автомобили, които ще засилят търсенето, но ще изискват от тях в замяна да върнат част от производството си обратно във Франция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във