Банкеръ Daily

Свят

Меркел защити търговския излишък на Германия

Германия се опитва да поощри вътрешното потребление, за да компенсира силния си износ, но същевременно иска голямото търсене на стоките й да се запази, заяви канцлерът Ангела Меркел във видеообръщение, цитирано от Ройтерс.

Меркел каза, че търговският излишък на Германия, който президентът на САЩ Доналд Тръмп подложи на атаки, намалява поради увеличаващото се вътрешно потребление, както и че правителството в Берлин ще продължи с усилията си да подпомогне тази тенденция.

Определени фактори, засягащи търговските баланси, като например цените на петрола и колебанията на валутните пазари, са извън контрола на Германия, отбеляза в същото време тя.

"Разбира се, търговските излишъци показват, че нашите стоки се търсят. И ние, естествено, искаме това да остане така и занапред", добави Меркел.
Утре германският министър на икономиката Петер Алтмайер ще посети Вашингтон, за да настоява за изключение от митата на САЩ върху вноса на стомана и алуминий, като това ще стане в контекста на по-широки усилия на ЕС за отмяна на американските търговски рестриктивни мерки.

Вчера Меркел заяви, че предвидените мита на Вашингтон нарушават принципите на Световната търговска организация, както и че спорът трябва, ако е възможно, да се реши чрез преговори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във