Банкеръ Daily

Свят

Меркел: Западните Балкани ги чака дълъг път до ЕС

Меркел отбеляза, че смята шестте държави от региона - Сърбия, Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово - за бъдещи членове на ЕС.

Западните Балкани все още имат да изминат дълъг път, преди да се присъединят към Европейския съюз. Присъединяването на тези отговаря на геостратегическите интереси на общността, заяви германският канцлер Ангела Меркел в Белград на съвместна пресконференция със сръбския президент Александър Вучич, съобщи ТАСС. 

Меркел отбеляза, че смята шестте държави от региона - Сърбия, Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово - за бъдещи членове на ЕС. Тя се фокусира върху факта, че Берлинският процес, насочен към засилване на взаимодействието на ЕС с региона на Балканите, е от голямо значение по въпросите на европейската интеграция на Западните Балкани.

"Така нареченият Берлински процес, който стартира през 2014 г., играе важна роля по въпросите за присъединяването към Европейския съюз“, коментира тя. 

Конкретно за Сърбия германският канцлер посъветва да бъдат решени проблемите с Косово. 

"Косовският въпрос трябва да бъде окончателно решен преди присъединяването на Сърбия към Европейския съюз. Трябва да бъдат решени и всички останали открити въпроси, които се отнасят до евроинтеграцията на страната", подчерта Ангела Меркел. 

Във вторник тя ще бъде в Тирана, където ще се срещне с премиерите на 6-те държави от Западните Балкани, които се борят за европейско членство - Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония, Сърбия и Черна гора.

Посещението на Меркел идва месец преди срещите на върха на тези балкански държави, където ще се обсъжда мястото им в процеса на разширяване на ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във