Банкеръ Daily

Свят

Меркел: За Русия е нормално да води хибридни войни

За Русия е нещо нормално да води хибридни войни, заяви германската канцлерка Ангела Меркел на седмичната си пресконференция, цитирана от ТАСС.

Меркел припомни случаят "Лиза". Това е историята на 13-годишно момиче, което живее в Германия. За него разказал Первый канал на руската телевизия, че било насилено от мигранти, които го похитили след училище в столичния район Марцан. След предаването Берлин обвини руската страна в манипулиране на общественото мнение. 

"Очевидно е, че Русия води хибридни войни чрез дезинформации. Ние правим проверки, представяме факти и аргументи, защото така е по-вероятно да се достигне до истината", обясни канцлерката. 

По време на пресконференцията Меркел описа отношенията на Германия със Съединените щати като "от решаващо значение".

"Все още не е ясно дали Европа ще се адаптира достатъчно бързо, за да се изправи пред новите предизвикателства и да поеме по-голяма отговорност за решаването на конфликтите в света. Разбирам позицията на САЩ, че трябва да имаме по-силна роля - не само военна, но и политическа", акцентира Меркел.

"Европейският съюз е в процес на преобразуване", каза още тя и подчерта, че съюзът е изправен пред предизвикателства, но обясни, че още не е ясно дали ще можем да ги преборим сега.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във