Банкеръ Daily

Свят

Меркел води тежки разговори с коалиционните си партньори

Лидерите на партии в обхванатото от напрежения коалиционно правителство на германската канцлерка Ангела Меркел завършиха през нощта четиричасова среща в обстановка на спор заради политиката на убежище и имиграция, която заплашва да дестабилизира правителството. Официални изявления след разговорите нямаше, предаде ДПА.

Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел и баварският му съюзник Християнсоциалният съюз (ХСС) водят остър спор за реформа на правото на убежище и имиграцията около въпроса за отхвърляне на германската граница на бежанци, които вече са регистрирани в други европейски страни.

В този спор Меркел е изправена срещу вътрешния си министър Хорст Зеехофер, който е лидер на ХСС.

В коалиционното правителството влиза и Германската социалдемократическа партия (ГСДП).

В срещата в канцлерството в Берлин освен Меркел и Зеехофер участваха и други важни фигури от трите партии в управлението, включително шефът на парламентарната група на ХДС Александър Добринт и лидерката на ГСДП Андреа Налес.

Преди началото на срещата Меркел призова към единство в консервативния си блок.

Представители от ХДС и ХСС преди срещата отхвърлиха възможността от разцепване на съюза между двете партии, като самият Зеехофер определи медийните спекулации като "откъснати от действителността".

Лидерката на ГСДП Андреа Налес обаче е заявявала, че работата на правителството е спъвана от спора между ХДС и ХСС за миграцията.

Вчера Меркел заяви, че не очаква страните от ЕС да постигнат пълно съгласие по въпроса за бежанците на срещата си на върха на 28 и 29 юни.

След среща с испанския премиер Педро Санчес в Берлин Меркел каза, че два от седемте проблема продължават да са висящи и за решаването им ще е нужно още малко време.

Генералният секретар на ХСС Маркус Блуме заяви за в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг", че "без ефикасно европейско решение няма алтернатива на връщанията" на мигранти на германската граница.

Зеехофер заяви, че при липса на такова решение от 1 юли ще нареди на границата да бъдат спирани всички кандидатствали за убежище в други страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във