Банкеръ Daily

Свят

Меркел: В условия на пандемия меки мерки няма

"Зимата ще бъде тежка - четири дълги и трудни месеца", каза Меркел по време на бурен дебат в германския парламент за по-строгите мерки  четвъртък. Тя остро осъди отричането на пандемията и разпространяването на лъжи за вируса, съобщи Дойче Веле.

В началото на дебатите канцлерката  прочете правителствена декларация за мерките в борбата срещу пандемията. Необходимо е да се отбележи, че в Бундестага правителствени декларации се правят само по особено важни въпроси. 

Меркел подчерта, че добре разбира огорчението и отчаянието на всички онези, които положиха големи усилия за подсигуряване на хигиената, но въпреки това сега отново трябва да затворят вратите на своите заведения.

"В момента обаче няма по-мек инструмент, чрез който систематично да се ограничават контактите между хората, за да се държи пандемията на равнище, с което все още можем да се справим, каза тя.

Според вчерашното решение, от понеделник идната седмица до края на ноември се затварят всички ресторанти и средищата за култура и свободно време. Гражданите трябва да сведат до минимум и личните си контакти. Меркел оповести скорошни мерки за финансово подпомагане на засегнатото от ограниченията предприемачество.

Пандемията поставя демокрацията пред изключително изпитание, каза Меркел. Според нея, сега е правилно, важно и дори неизбежно мерките да бъдат обсъждани и критикувани, да се проверява внимателно дали са уместни. Такива дебати не отслабват, а напротив, подсилват демокрацията, заяви тя в отговор на призивите за парламентарно върховенство при всички решения, които засягат основните права на хората.

Канцлерката остро осъди отричането на пандемията и разпространяването на дезинформация, лъжи и омраза. Тя заяви, че не бива да се размива границата между истина и неистина, защото от това зависят човешки животи. В края на правителствената си декларация Ангела Меркел каза: "Зимата ще бъде тежка, четири дълги и трудни месеца, но и тя ще свърши."

Лидерът на либералната Свободната демократична парти Кристиан Линднер контрира Меркел с репликата, че, ако става дума за подсилване на демокрацията, такива дебати трябва да се водят преди, а не след взимането на подобни сериозни решения. Той смята, че икономиката добре се е подготвила за случващото се през тази есен, но политиката не си е написала домашното. Ето как сега тъкмо предприемачеството трябва да плаща цената на противоречивите и хаотични мерки, смята Линднер, според когото това е "нечестно".

Лидерът на "Алтернатива за Германия"  Александър Гауланд говори за "корона-диктатура". Той обвини правителството, че поставя фалшиви приоритети, защото най-ценното благо било не здравето, а свободата. Според него, това трябва да се помни "дори с цената на човешки животи".

Facebook logo
Бъдете с нас и във