Банкеръ Daily

Свят

Меркел в Сибиу: Светът не спи. Трябва да сме иновативни, силни и единни

Въпреки предстоящото напускане на Великобритания останалите страни членки на Европейския съюз вчера обещаха да останат единни, "колкото и да е трудно", за да се превърне той в по-мощна световна сила след години на вътрешни различия.

"Светът не спи", каза германската канцлерка Ангела Меркел на неофициалната среща на върха на ЕС в Румъния и добави: "Трябва да сме иновативни. Трябва да сме силни и единни".

Планираното напускане на Великобритания ангажира вниманието на блока повече от две години, а срещата на върха бе възможност да се отправи призив към единство и да се препотвърдят фундаменталните принципи на ЕС.

Толкова различни лидери като френския президент Еманюел Макрон, радетел на ЕС, и евроскептичният унгарски премиер Виктор Орбан излязоха със списък от 10 точки с принципи, зад които всички могат да застанат.

Макрон отбеляза, че ЕС трябва да говори с един глас и да се изправи пред Китай и САЩ като равен. "Разделенията ще са нашата слабост", предупреди френският лидер.

Великобритания все още формално е член на ЕС, но премиерът Тереза Мей пропусна срещата в Румъния и остана в Лондон, за да се опита да прокара сделката за напускане на ЕС през парламента.

Останалите 27 страни не бяха доволни от протакането на развода с Великобритания. Политическата безизходица около сделката за напускане принуди Мей да моли за отлагане на първоначалната дата за Брекзит на 29 март, която сега е пренесена на 31 октомври.

Заради цялото време и усилия, загубени за Брекзит, европейските лидери трябва да се срещат по-често, за да наваксат с други въпроси, каза Меркел.

"Говорихме за необходимостта да станем по-бързи, когато трябва да се вземат решения", каза тя, и допълни: "Затова предложих да се срещаме на всеки два месеца на редовни срещи".

Списъкът от общи ангажименти, които лидерите обещаха да защитават, включваше принципа за върховенство на закона, по-добра отбрана и по-добра защита на работниците.

В рамките на това, което лидерите нарекоха "духът от Сибиу" в общата им декларация, те обещаха да останат единни в глобален план, за да "извлекат най-доброто от новите възможности за търговия и заедно да посрещат глобални проблеми като опазването на околната среда и борбата с климатичните промени".

Но по екологичните въпроси разногласията станаха очевидни. Макрон похвали подхода на девет страни към климатичните промени, но Меркел и останалите останаха настрана, защото сметнаха, че той се основава твърде много на традиционните енергийни източници.

"Смятаме курса на залагане на ядрената енергия за изцяло погрешен", каза австрийският канцлер Сабастиан Курц и добави:"Трябва да се борим с климатичните промени, но нито ядрената енергия, нито енергията от централи на въглища са правилният път".

Процесът на номиниране на кандидати за ключовите постове в ЕС в Брюксел също вещае сблъсък. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер напускат постовете си по-късно през годината.

Туск призова за специална среща на върха на 28 май, два дни след приключването на евроизборите, за да ускори процедурата и да задвижи разглеждането на кандидатурите.

Марк Рюте е смятан от мнозина за фаворит за поста на Туск, но холандският премиер вчера отрече да е кандидат. В миналото кандидатите, които обявяваха намеренията си рано, бързо отпадаха и не получаваха желания пост.

Юнкер също предстои да напусне поста си през ноември, а замяната му се очаква да бъде по-сложна, защото трябва да се вземат предвид резултатите от евроизборите на 23-26 май.

Facebook logo
Бъдете с нас и във