Банкеръ Daily

Свят

Меркел удължава локдауна в Германия до април?

"Германия е изправена пред още осем до десет много тежки седмици", е заявила Меркел на закрито заседание. Засега не е ясно дали канцлерката иска локдаун до април. Основната й тревога са мутациите на коронавируса, предаде "Доече веле".

Германската канцлерка Ангела Меркел предупреди за сериозната опасност от разпространение на мутациите на коронавируса. "Германия е изправена пред още осем до десет много тежки седмици", е заявила Меркел на закрито заседание на комисия на парламентарната фракция на ХДС/ХСС.

"До Великден положението ще остане тежко", е казала германската канцлерка пред членове на комисията, съобщи агенция Франс прес.

По думите на Меркел развоят в Ирландия е показал колко бързо може да се разпространи вирусът. За съвсем кратко време там броят на заразите се е увеличил десетократно, е казала още Меркел на заседанието.

Преди това "Билд" беше съобщил, че на въпросното заседание Меркел е обявила "още осем до десет седмици тежки ограничения", но няколко източника вече опровергаха това съобщение. На заседанието е имало единодушие, че всичко зависи от скоростта, с която новият вариант на коронавируса ще се разпространи в Германия. От което следва, че удължаването на сегашния локдаун все пак не е изключено.

Всяка година лингвистите избират най-големите "словесни нарушители" в немския език. Тази година се очакваше изборът да падне върху думи, свързани най-вече с коронавирусната пандемия. Това се оказа вярно само отчасти при днешното му оповестяване, предаде ДПА.

Журито, определящо "не-думата на годината", избра не един, а два израза - "Corona-Diktatur" (коронавирусна диктатура) и протяжното сложно съществително "Rueckfuehrungspatenschaften" или "спонсорство за връщане" - термин, използван в предложения от Европейската комисия нов пакт за миграцията. Журито го окачестви като "циничен и евфемистичен".

Първият от двата израза е измислен от критици на антикоронавирусните ограничения, за да дискредитира правителствената реакция на пандемията, се посочва в направеното изявление.

Фактът, че въпросната фраза е използвана в демократични протести по време на пандемията разкрива, че тя е противоречива по своята същност, отбелязват експертите и добавят, че твърденията за "коронавирусна диктатура" в Германия подкопават реалността на авторитаризма в други страни.

Докато пандемията остави безпрецедентна следа в немския език, журито обясни, че е избрало две "не-думи", вместо една, в опит да покаже, че "нехуманни и неподходящи" термини са се появили и в други области.

Германия избира най-неуместна дума на годината от 1991 г. Миналогодишният избор беше "климатична истерия", припомня агенцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във