Банкеръ Daily

Свят

Меркел: Турция е важен партньор на Запада, трябва да решаваме разногласията

Турция е важен партньор на Запада, затова трябва да подхождаме старателно към разрешаването на разногласията и изграждането на отношенията с нея, заяви германският канцлер Ангела Меркел днес в Бундестага по време на дебати по федерабния бюджет за 2021 г., предаде ТАСС.

Турция е наш партньор в НАТО, тя върши огромна работа за настаняването на бежанците, каза тя. Трябва старателно да преценим как да изградим отново отношенията с Турция за разрешаване на разногласията. Отношенията с Турция са многостранни, отбеляза Меркeл.

Канцлерът съобщи, че темата, както и ситуацията в Източното Средиземноморие, ще бъде обсъдена на предстоящата двудневна среща на високо равнище на ЕС, предава БТА.

По-рано този месец турският президент Реджеп Тайип Ердоган и канцлерът Меркел проведоха видеоконферентен разговор, по време на който обсъдиха ситуацията в Източното Средиземноморие. Ердоган заявил пред Меркел, че подкрепата, давана от някои страни за гръцката "егоистична и несправедлива позиция" в Източното Средиземноморие, е неприемлива. Турският президент приветствал приноса на Ангела Меркел за разрешаване на ситуацията в региона.

Напрежението между Гърция и Турция нарасна значително през последните седмици заради споровете им за правата за проучване и експлоатация на предполагаемите природни богатства, в частност природен газ, в значителна част от източния дял на Средиземно море.

Facebook logo
Бъдете с нас и във