Банкеръ Daily

Свят

Меркел съветва наследника си да не се конфронтира с Русия

Германският канцлер Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще посъветва наследника си като ръководител на правителството да остане в диалог с Русия, но да го ръководи, отчитайки ценностите и интересите на Германия.

"Ние преговаряме с всяка държава, винаги въз основа на нашите ценности и интереси. Мисля, че винаги трябва да се стремим към поддържането на диалог с Русия", каза тя в четвъртък на пресконференция в Берлин.

Канцлерът изрази съжаление за предполагаемите ограничения върху работата на неправителствените организации в Русия, което по нейни думи "усложнява контактите  в гражданското общество". "Това според мен е сериозен удар по германско-руските отношения. Но това няма  да ме спре да разговарям отново с руския президент", каза Меркел, като подчерта, че позициите на Германия и Русия се разминават и по отношение на Украйна.

"Въпреки това е необходимо да се търси диалог и да се опитаме да намерим решения“, посъветва Меркел наследника си като канцлер.

Тя заяви, че постигането на споразумение за „Северен поток 2“ е добра стъпка напред, но все още не разрешава всички различия по проекта. 

„Мисля, че споразумението с правителството на САЩ не циментира различията, но и не премахва всички такива", каза Меркел и добави, че 
сега всичко е в ръцете на Конгреса на САЩ. Тя подчерта, че е важно да се установят определени критерии, които да позволят на Украйна да запази статута си на транзитна държава и да се попречи на Русия да използва енергийните ресурси като „оръжие“.

"Руската страна за пореден път заяви, че не възнамерява да използва енергийните ресурси като оръжие. Вярвам на тези думи“, добави канцлерът. 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във