Банкеръ Daily

Свят

Меркел съжалява за решението на Крамп-Каренбауер да се оттегли

Анегрет Крамп-Каренбауер и Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел изрази съжаление заради решението на нейното протеже - Анегрет Крамп-Каренбауер, да не се кандидатира за канцлер в парламентарните избори във федералната република догодина, съобщи Ройтерс, цитирайки участник в срещата на партийното ръководство на управляващия Християндемократически съюз (ХДС).

Партиен източник съобщи днес, че 57-годишната Крамп-Каренбауер, която спечели изборите за лидер и наследи Меркел начело на ХДС през декември 2018 г., ще остане начело на партията до намирането на друг кандидат. Ройтерс отбелязва, че след поредица от гафове тя срещна много трудности да установи стабилен контрол над ХДС. Една от регионалните партийни структури й отправи открито предизвикателство миналата седмица, когато премиерът на провинция Тюрингия бе избран с гласовете на депутати от ХДС и на крайнодясната "Алтернатива за Германия" и така бе отстранен левият кандидат и дотогавашен регионален премиер.

Говорител на германското правителство каза днес, че Крамп-Каренбауер иска да остане на поста министър на отбраната и че канцлерът Меркел я подкрепя в това й намерение.

Решението на смятаната за наследничка на Меркел да се оттегли от надпреварата за най-високия държавен пост поставя голяма въпросителна относно бъдещата политическа посока на Германия в момент, когато нейната икономика - четвъртата по големина в света, е сериозно застрашена от рецесия, а Европейският съюз търси да намери себе си след Брекзит, отбелязва Ройтерс.

Според партийни източници шокиращото съобщение на Крамп-Каренбауер е било посрещнато с дълго мълчание от нейните съпартийци и колеги в ръководството, посочва ДПА. Нито един от тях засега не се е осмелил дори да намекне за готовност да се включи в надпреварата за овакантения лидерски пост на най-голямата германска партия. Заместник-лидерът Армин Лашет, смятан за възможен кандидат за бъдещ канцлер, не е присъствал на срещата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във