Банкеръ Daily

Свят

Меркел събра кабинета на спешни преговори, опозицията поиска оставката ѝ

Партиите в правителството на германския канцлер Ангела Меркел се събраха за спешни преговори. Това се случи след оттеглянето на лидера на Социалдемократите заради лошите изборни резултати на Европейските избори. 

Решението на Андреа Налес предизвика трус на върха в Берлин и повдигна въпроса за оцеляването на коалицията на Меркел на фона на надигащите се гласове за раздяла между двете партии. Дали правителството на канцлера ще продължи да управлява до края на мандата през 2021 г. зависи от новия лидер на Социалдемократите. След оставката на Андреа Налес партията временно ще се ръководи от трио, което за 24 юни готви преглед на коалиционното споразумение.

В същото време опозицията в Германия призова за нови избори. Темата за продължаване на съвместната правителствена работа между двете големи партии е оспорвана и в собствените редици. Особено сред социалдемокатите, широката коалиция е сочена за основна причина, довела до катастрофалните изборни резултати. Консерваторите твърдо стоят зад продължаване на съвместната работа. Засега канцлерът Меркел уверява, че настъпилите промени не възпрепятстват управлението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във