Банкеръ Daily

Свят

Меркел след изборите - 15 000 евро пенсия, разходки и домашен сладкиш

Дали ще видим Ангела Меркел с нов пост или с нова почетна длъжност - дотук тя не е казала нищо по въпроса.

На 26 септември германците избират нов Бундестаг, а канцлерът Ангела Меркел се оттегля. Всички се питат какво ще прави тя след това?  Най-вероятно любимите и неща - да се разхожда, да размишлява и да готви картофена супа и сладкиш със сливи. Пенсията й ще бъде около 15 000 евро месечно, пише Дойче Веле. 

През юли, по време на визитата си в САЩ, Ангела Меркел беше попитана как си представя времето след своето пенсиониране. И за разлика от друг път тя не избегна отговора. Заяви, че на първо време ще си позволи малка пауза и няма да приема никакви покани. Най-напред ще трябва да се увери, че "някой друг ще поеме нещата".

В свободното си време, с което вече ще разполага, Меркел щяла да размишлява за това какво всъщност я интересува - защото през последните 16 години е нямала такава възможност. "След това сигурно ще почета малко докато не ми се затворят очите, защото съм много уморена, сигурно малко ще поспя и после ще видим какво следва."

На 17 юли Ангела Меркел навърши 67 години. Тя надали ще има финансови проблеми: като канцлерка на Германия получава заплата от 25 000 евро месечно, към които се прибавят и малко над 10 000 евро, тъй като е и депутатка в Бундестага - вече над 30 години. След като се пенсионира, първоначално ще продължи още три месеца да взема пълната си заплата, а след това още 21 месеца ще получава половината от тази сума под формата на временно обезщетение.

Дали ще видим Ангела Меркел с нов пост или с нова почетна длъжност - дотук тя не е казала нищо по въпроса. Но е много вероятно като начало тя да си остане в Берлин. Нейният съпруг, квантовият химик Йоахим Зауер все още не мисли да се пенсионира – 72-годишният почетен професор в Хумболдтовия университет в Берлин продължи договора си като старши изследовател – засега до 2022 година. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във