Банкеръ Daily

Свят

Меркел: Ще се боря докрай за сделка за Брексит

Ще се боря докрай преди крайния срок 29 март да постигнем споразумение за организирано излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз. Вече нямаме много време, само няколко дни, заяви на конференция в Берлин германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от Франс прес.

Запитана дали е готова да предложи на британската министър-председателка Тереза Мей нова сделка за Брексит, Меркел каза, че си е "отбелязала с интерес" вчерашното постановление на председателя на британския парламент, че за да предложи на трето гласуване два пъти отхвърленото си споразумение за развода, Мей трябва да го промени, посочва Ройтерс.

"Сега ще видим какво ни казва Тереза Мей, какви са желанията й и ще се опитаме да отговорим на тях", отбеляза канцлерката.

"Ще следим много внимателно как реагира британското правителство на казаното вчера в парламента", допълни тя.

На въпроса дали е готова да се даде на Великобритания отсрочка за Брексит, Меркел отвърна, че би искала отношенията с Великобритания да са много добри и след излизането на страната от ЕС.

Германският външен министър Хайко Маас каза днес, че би предпочел да се даде на Обединеното кралство повече време за Брексит, отколкото да се стигне до нежелания сценарий с раздяла без сделка.

"Ако е нужно повече време, винаги е по-добре да има още един кръг преговори, отколкото Брексит без сделка", каза министърът на пресконференция в Хелзинки, в която участва заедно с колегите си от Финландия, Швеция и Дания.

Говорител на Европейската комисия днес заяви, че ЕС очаква от правителството в Лондон бързо да реши и да съобщи какво възнамерява да прави по въпроса с оттеглянето на Великобритания от Общността.

Остават 10 дни, отбеляза той по повод заявеното намерение на Великобритания да напусне ЕС на 29 март. Следим всички събития в британския парламент. Не е наша работа да се намесваме или да оценяваме британските парламентарни процедури, добави говорителят. Британското правителство трябва да определи следващите стъпки и бързо да ни ги съобщи, посочи той.

Говорителят съобщи, че утре се предвижда еврокомисарите да обсъдят на седмичното си заседание обстановката около преговорите с Лондон.

Преди седмица европейският главен преговарящ Мишел Барние заяви, че преговорите са приключили.

Facebook logo
Бъдете с нас и във