Банкеръ Daily

Свят

Меркел ще сдържи реч в Харвардския университет

Германският канцлер Ангела Меркел ще посети днес Харвардския университет в САЩ, където ще се обърне към студентите, съобщи ДПА.

Меркел заяви, че днешното й обръщение към завършващите студенти няма да е класическа политическа реч, предаде ДПА.

Тя ще разкаже за собствения си жизнен път, за детските си и младежки години като дъщеря на протестантски пастор и учителка по латински и английски език, за това, че е решила да учи физика в университета и докторската си степен по квантова химия.

Меркел, която е канцлер от 2005 г. и бе преизбрана три пъти, ще произнесе 368-ата реч на церемония за дипломиране на студентите в кампуса на Харвардския университет в Кембридж, щата Масачузетс, САЩ.

"Ще се опитам да обясня на студентите какви са поуките, които извлякох от собствения си живот", каза Меркел по-рано тази седмица в интервю за Си Ен Ен.

Пътят на Меркел в политиката започва през 1989 г., когато тя е вдъхновена от мирната революция, довела до рухването на Берлинската стена. Тя се присъединява към политическата партия "Демократично пробуждане", която впоследствие се влива в Християндемократическия съюз.

В Берлин имаше спекулации дали речта на Меркел в Харвард няма да прилича на речта й на Мюнхенската конференция за сигурност през февруари, когато тя каза, че не бива да се забравя за ролята на международните политически структури и призова за спасяване на договори, отхвърлени от Съединените щати, като с това ясно разкритикува американския президент Доналд Тръмп.

По време на визитата на Меркел в САЩ не е планирана среща между нея и Тръмп, който днес няма да е във Вашингтон, тъй като ще говори на дипломирането на възпитаници на американската военновъздушна академия в Колорадо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във