Банкеръ Daily

Свят

Меркел ще посети Гърция преди да се оттегли

Германският канцлер  настоя, че Европа трябва да определи по-ясно собствените си интереси в областта на сигурността след изтеглянето на САЩ от Афганистан.

Германският канцлер Ангела Меркел ще посети Атина, преди да се оттегли, съобщава гръцкият вестник "Катимерини". 

Меркел прие поканата, отправена от премиера на Гърция Кириакос Мицотакис по време на разговор в кулоарите на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Словения миналата седмица, като конкретната дата на посещението все още се уточнява.

Посещението е важно, тъй като Меркел остава ключов играч в Европейския съюз, докато не бъде сформирано правителство и не дойде нов канцлер в Берлин, но символичното му значение привлича вниманието в Гърция, където Меркел е работила с седем последователни премиери. 

По-рано в понеделник  германският канцлер  настоя, че Европа трябва да определи по-ясно собствените си интереси в областта на сигурността след изтеглянето на САЩ от Афганистан. 

"Америка вече не е безусловно готова да поеме водеща роля навсякъде по света", подчерта Меркел по време на дискусия с представители на Израелския институт за изследвания на националната сигурност в Йерусалим.

Меркел, която ще напусне поста си, когато се сформира нова германска коалиция след парламентарните избори миналия месец, е на прощално посещение в Израел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във