Банкеръ Daily

Свят

Меркел: "Северен поток 2" трябва да бъде завършен въпреки случая с Навални

Първо интересите, после ценностите

Проектът "Северен поток 2" не трябва да бъде свързан със ситуацията около руския опозиционен активист Алексей Навален и строителството на газопровода трябва да бъде завършено, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

"Считам, че тези въпроси трябва да се разглеждат отделно. Също така смятам, че строителството на" Северен поток " трябва да приключи. Това е проект, осъществяван от икономически участници от Русия и Европа....Считам, че би било неразумно да свържете тази икономическа инициатива със ситуацията с Навални", каза Меркел на годишна лятна конференция в петък. На практика тя повтори официалната позиция на германското правителство, което отхвърля санкциите на САЩ срещу газопровода. Очевидно е, че вече от доста години икономическите изгоди и парите на големия бизнес са на първо място в германската политика, а морала, принципите, демократическите ценности и всичко от този род остава някъде назад, като стандартен фон.

Преди дни Ангела Меркел призова Русия да разследва предполагаемото отравяне на руския опозиционер Алексей Навални, а отговорните за деянието да бъдат подведени под отговорност. Коментарът беше направен след като германските лекари, които се грижат за Навални, обявиха, че са открили индикации за токсична субстанция в тялото му.

От всичко това произлезе нищо и половина. Руските власти просто отхвърлиха призивите на канцлерката за разследване на състоянието на Навални с довода, че наличието на отрова така и не е било установено.

Според съобщения от сряда пък руският президент Владимир Путин е казал на италианския премиер Джузепе Конте това, което винаги казва в такива конфузни ситуации: Кремъл има интерес от „пълно, обективно разследване“. Същевременно, пак традиционно, Путин предупредил, че не бива да се правят „прибързани и неосновани заключения“ по случая.

Facebook logo
Бъдете с нас и във