Банкеръ Daily

Свят

Меркел: "Северен поток 2" не отменя транзита през Украйна

Канцлерът отбеляза, че Германия и САЩ имат различни възгледи за проекта, но са съгласни за бъдещата роля на Украйна в доставките на газ.

"Северен поток 2“ трябва да бъде допълнение към транзита на газ през Украйна, а не да го замества изцяло.  Друг ход на събитията ще създаде напрежение. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в четвъртък вечерта във Вашингтон след среща с американския лидер Джо Байдън.

"За мен "Северен поток 2 "е допълнителен проект, а не проект, който ще замени транзита на газ през Украйна. Всичко друго би предизвикало повече напрежение. Преговаряме как можем да изясним това заедно", каза тя, цитирана от ТАСС.

Канцлерът отбеляза, че Германия и САЩ имат различни възгледи за проекта, но са съгласни за бъдещата роля на Украйна в доставките на газ.

"Говорихме за Русия и Украйна във връзка със "Северен поток 2". Имаме различни оценки за това, което този проект носи. Но искам да кажа ясно: нашето разбиране беше и е - Украйна остава транзитна държава",  каза и добави, че Украйна има право на териториална цялост и Берлин работи по това в рамките на Нормандския формат.

Германия и Европейската комисия са работили усилено за сключване на споразумение между Москва и Киев за транзита на газ през Украйна и се надяваме, че то ще бъде предоставено дори след изтичане на договора през 2024 г., обясни канцлерът. 

„Както знаете, ние свършихме много работа, не само Германия, но и цялата Европейска комисия, за да постигнем, заедно с Русия и Украйна, сключването на споразумение, което все още осигурява транзит на газ до 2024 г. И преди всичко се надявам, че и след това ще са възможни такива доставки на газ ", смята Меркел. Тя посочи, че все още не е чувала изявления, които да противоречат на това.

"Ние имаме много инструменти, които са предимно в ръцете не на германската, а на ЕС, които могат да бъдат използвани в случай на прекъсване на транзита", каза Меркел, в отговор на журналистически  въпрос за  възможна реакция на ЕС при потенциално спиране на доставките на руски газ през Украйна. Меркел бе категорична, че се работи по въпроса, но вярва, че няма да се стигне дотам. 

През декември 2019 г. Москва и Киев се договориха да удължат транзита на руски газ през украинска територия за периода от 2020 г. до 2024 г., с възможност за удължаване на споразумението. Договорът предвижда транзит на 65 милиарда кубически метра газ през 2020 г. и 40 милиарда кубически метра годишно от 2021 до 2024. Споразумението предвижда транзитната такса се начислява в размер на резервирания капацитет, дори ако действителното изпомпване се окаже по-малко.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във