Банкеръ Daily

Свят

Меркел се съмнява дали Лондон наистина иска сделка за Брексит

Германският канцлер Ангела Меркел постави под съмнение това дали Великобритания има сериозен интерес от постигане на споразумение с ЕС за подреден Брексит, предаде ДПА.

"Ще бъде в интерес на Великобритания и на всички членки на ЕС, разбира се, напускането да стане по подреден начин", каза Меркел в интервю, публикувано днес от в. "Зюддойче цайтунг" и други европейски медии.

"Това обаче може да стане, ако и двете страни го желаят", посочи федералният канцлер.

Меркел казва в интервюто, че ако правителството на британския премиер Борис Джонсън иска да определи точно своите отношения с ЕС, то ще трябва да "живее с последствията", които може да са "по-малко взаимосвързана икономика".

Канцлерката подчерта, че 27-те членки на общността не трябва да се придържат към схващането, че те трябва да определят какво точно следва да иска Великобритания. "Великобритания трябва да дефинира това, а ние, 27-те, ще отговорим по подходящия начин", добавя Меркел.

Великобритания официално напусна ЕС на 31 януари, след като на референдум през 2016 г. с малко надделяха гласовете за излизане от общността. Остават точно шест месеца за сключване на сделка, преди правилата на ЕС да спрат да важат да Великобритания.

До момента ЕС и Великобритания са постигнали малък напредък в четири преговорни кръга по всеобхватно търговско споразумение.

И двете страни се съгласиха графикът на преговори да бъде ускорен през юли и те да получат "нов импулс", според съвместно изявление, направено по-рано този месец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във