Банкеръ Daily

Свят

Меркел се надява на запазване на доброто сътрудничество с Великобритания

Не всички обаче са така възторжени от избора на Борис Джонсън, в Шотландия готвят референдум за независимост

Лавина от поздравления полетяха към Борис Джонсън след като стана ясно, че той ще е новият лидер на Консервативната партия във Великобритания. Сред тях е и германският канцлер Ангела Меркел, която е изразила надеждите си за запазване на доброто сътрудничество с Лондон. Това съобщават световните агенции, цитирайки говорителката на германското правителство Улрике Демер. "Нашите страни и за в бъдеще трябва да бъдат свързани от тясно приятелство", е казала Меркел.

Японският премиер Шиндзо Абе също е поздравил Джонсън, като е заявил, че очаква двете страни да задълбочат приятелството си.
Ирландският вицепремиер и външен министър Саймън Ковини е заявил в своето поздравление, че Ирландия ще работи конструктивно с него и правителството му.
Заедно с това северноирландската Демократическа юнионистка партия и десетте й депутати, избрани в британския парламент, са потвърдили, че ще продължат да подкрепят правителството на торите и при премиера Джонсън.
Лидерът на Шотландската национална партия и регионален премиер на Шотландия - Никола Стърджън, обяви, че с избирането на Джонсън въпросът за нов референдум за независимост на Шотландия става "по-важен от всякога". Тя се закани, че да работи за това намерението на Джонсън за Брексит без споразумение да не успее. И добавя, че това ще бъде катастрофално за Шотландия. Припомняме, че през април Стърджън обяви, че целта й е до две години да организира нов референдум по въпроса за независимостта на страната си, ако Великобритания напусне Европейския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във