Банкеръ Daily

Свят

Меркел разкритикува Унгария заради отказа да приема бежанци

Германският канцлер Ангела Меркел отправи остри критики към властите в Унгария заради отказа им да приемат мигранти и да признаят решението на Европейския съд в Люксембург по въпроса с бежанските квоти.

"Това, което правителството (на Унгария) говори, че не се интересува от решението на Европейския съд, е неприемливо", заяви тя в интервю за в. "Берлинер Цайтунг", цитирано от БГНЕС. Тя посочи също, че през октомври лидерите на Европейския съюз ще обсъдят създалата се ситуация.

Меркел също така допълни, че не вижда причина да променя своята политика по отношение на бежанците, като се има предвид позициите на източноевропейските държави.

През есента на 2015 г. страните от ЕС взеха решение да разпределят пропорционално на своята територия 160 000 бежанци, които до момента се намираха на територията на Гърция и Италия. Унгария се обяви против това решение, въпреки че Еврокомисията разпореди в страната да бъдат изпратени 1300 души.

Към момента освен Унгария против квотата са също Полша, Словакия и Чехия. По-рано Будапеща и Братислава подадоха иск до Европейския съд в Люксембург с искане да се отмени решението за задължителни квоти, но тази молба беше отхвърлена. От своя страна унгарските власти заявиха, че приемат решението, но нямат намерение да променят миграционната си политика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във