Банкеръ Daily

Свят

Меркел разказа за първия си ден след сдаване на поста на канцлер

Ангела Меркел се опита да си представи как ще изглежда първият й ден след приключването на дейността й като канцлер на Германия. Своите мисли тя сподели на дискусия в Университета Джонс Хопкинс във Вашингтон.

"Възможно е, по навик  да започна да мисля, какво ме очаква днес и след това бързо да се осъзная, че сега тези задачи изпълнява друг човек. Мисля си, че това много ще ми хареса", е казала Меркел, която през тази година ще престане да ръководи правителството на Германия. "Аз ще направя пауза, за да помисля, кои са моите интереси, тъй като за последните 16 години аз имах малко време за това", добавя тя.

Ангела Меркел стана почетен доктор на американския частен изследователски Университет Джонс Хопкинс.

Роналд Даниълс - президент на научната организация, връчи на канцлера мантия и диплом. Меркел дълго време не успя да облече дрехата, даже се омота в нея и Даниълс трябваше да й помогне. Меркел говори на немски, като не е имало превод на английски. В своето слово канцлерът на Германия е отбелязала, че светът иска да се върне към нормалния начин на живот след пандемията от коронавирус. Тя е разказала, че използва данните на университета за пандемията.

През тази година завършва четвъртият канцлерски мандат на Ангела Меркел, като тя няма да издига своята кандидатура за пети път.

Изборите за парламент на Германия са насрочени за 26 септември. Победилата  партия получава възможност да определи канцлера или да сформира правителство - или по-скоро в коалиция с някои от другите политически сили. Кандидатът за канцлер от Христиан-демократическия съюз (ХДС) е Армин Лашет, от "зелените" - Аналена Бербок, а от Социал-демократическата партия в Германия (СДПГ) - Олаф Шолц.

Социологическите проучвания показват, че с най-голяма популярност сред избирателите се ползва ХДС, а "зелените" и СДПГ делят второто място, изоставайки от консерваторите с около 10 процентни пункта.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във