Банкеръ Daily

Свят

Меркел разби Мартин Шулц в единствения предизборен дебат

Германската канцлерка Ангела Меркел бе победител в телевизионен дебат със съперника й социалдемократ Мартин Шулц, който я атакува за политиката към бежанците, отношенията с Турция и с президента на САЩ Доналд Тръмп, предадоха Ройтерс и ДПА. Дебатът бе единственият между двамата основни кандидати за канцлерския пост преди парламентарните избори в Германия на 24 септември.

Преди дебата Меркел, която се бори за четвърти мандат, имаше 14 пункта преднина пред Мартин Шулц в социологическите проучвания. Анкета на агенция Инфратест Димап, поръчана за телевизия А Ер Де показа, че Меркел е била по-убедителна в дебата за 55 на сто от зрителите, които смятат, че тя е по-подходяща за лидер на Германия в сегашните глобални кризи. За 35 на сто по-убедителен е бил Шулц.

Кандидатът на социалдемократите възприе агресивен подход срещу канцлерката от самото начало на 97-минутния дебат. В отговор на атаката на Шулц, че ако бъде избран за канцлер, ще спре преговорите на Турция за присъединяване към ЕС, Меркел заяви, че според нея Турция никога няма да стане член на ЕС. "Винаги съм била сигурна, че Турция няма да стане член на Европейския съюз. Ще разговарям с колегите си от ЕС, за да видя можем ли да постигнем обща позиция по този въпрос и да прекратим преговорите", каза канцлерката. 

Социалдемократът я атакува и по въпроса за бежанците. Той я упрекна, че не е съгласувала с европейските страни по-добри ответни действия на бежанската криза през 2015 г. "Щеше да е по-добре, ако тогава се бяха включили нашите европейски съседи", каза Шулц. Отговорът на Меркел бе: "Тогава имахме много драматична ситуация. В живота на канцлера има моменти, в които трябва да взима решения. Взимала съм решения в много драматични ситуации - за еврото и бежанската криза и продължавам да стоя зад тези решения", каза Ангела Меркел.
 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във