Банкеръ Daily

Свят

Меркел призова за включване на Китай в международното разоръжаване

Германската канцлерка Ангела Меркел призова днес за включване на Китай в международните преговори за разоръжаване, предаде Асошиейтед прес.

Усилията за разоръжаването трябва да включват САЩ, Русия, Европа, но и Китай, призова Меркел, цитирана от Франс прес, в изказване на Мюнхенската конференция по сигурността. Тя се аргументира, че "разоръжаването е нещо, което засяга всички нас".

Този апел бе отправен, след като в началото на месеца Русия обяви, че се оттегля от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, след като САЩ обявиха, че се ще оттеглят до 6 месеца от датиращото от края на Студената война споразумение, ако тя не спре да го нарушава. Москва отхвърля обвиненията на Вашингтон.

Военният капацитет на Русия и Китай безпокои Запада, отбелязва АФП.

АП посочва, че администрацията на американския президент Доналд Тръмп се тревожи, че двустранният договор между Вашингтон и Москва възпрепятства усилията за противодействане на разположените от Китай ракети със среден обсег.

Оттеглянето на САЩ от ракетното споразумение бе неизбежно заради руските нарушения, каза германската канцлерка, цитирана от АП.

В същото време Меркел отбеляза, че краят на договора, сключен "по същество за Европа", оставя континента в позиция да трябва да се опита да гарантира разоръжаването в бъдеще, за да защити собствените си интереси. Германската канцлерка изрази днес опасения във връзка с планираните изтегляния на въоръжените сили на САЩ от Сирия и Афганистан.

Изтеглянето на американския контингент от Сирия, обявено от президента Доналд Тръмп, поражда риск от засилване на влиянието на Руси и Иран в тази страна, предупреди Меркел, цитирана от Франс прес, на Мюнхенската конференция по сигурността.

Германската канцлерка също така призова Съединените щати да не прибързват с изтеглянето на своите военни от Афганистан, предаде ДПА

Facebook logo
Бъдете с нас и във