Банкеръ Daily

Свят

Меркел призова за ваксиниране на фона на засилване на щама Делта

Германската канцлерка Ангела Меркел и здравният министър Йенс Шпан подчертаха необходимостта от ваксиниране срещу КОВИД-19 в момент на значително увеличение на разпространението на варианта Делта, предаде ДПА.

Участници в закрита среща на Християндемократическия съюз (ХДС) - последна подобна проява на партията преди лятната ваканция, казаха, че Меркел е подкрепила постигането на ниво на ваксинация от 80 процента. Тя е заявила, че неваксинираните деца ще бъдат уязвими през есента, но също така е отбелязала, че нивото на хоспитализациите, свързани с варианта Делта, не е толкова високо.

По данни на института "Роберт Кох" до вчера 56,5 процента от хората в Германия са получили поне една доза ваксина срещу КОВИД-19, а 38,9 процента са напълно ваксинирани.

Меркел е казала, че въпросът как да се подходи към вируса в училищата ще бъде "основен приоритет" след ваканцията. Шпан е заявил, че макар ваксинацията да върви добре, темпото се забавя. Той е призовал да се предлага ваксинация във връзка с различни дейности, например посещение на събитие на стадион.

Данните на института "Роберт Кох" продължават да показват намаляване на заразяванията, хоспитализациите и смъртните случаи от КОВИД-19. През последните 24 часа са регистрирани 212 заразявания и нито един смъртен случай. Преди седмица е имало осем починали за денонощие.

Междувременно Европейската комисия призова днес държавите от ЕС да използват ваксините срещу ковид, които са получили. До края на месеца ЕС ще разполага с достатъчно дози, за да бъдат ваксинирани 70 на сто от пълнолетните европейци, отбеляза говорител на комисията.

Той настоя държавите от ЕС да убедят гражданите в ползата от ваксинирането и да положат усилия за постигане на целта за дял на имунизираните. Важно е държавите да работят за постигане на поставената цел, добави говорителят.

Миналата седмица ЕК съобщи, че вече 61 на сто от пълнолетните европейци са получили поне една доза ваксина. Досега в ЕС са доставени над 479 милиона дози и са приложени над 369 милиона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във