Банкеръ Daily

Свят

Меркел призова за единна политика на ЕС спрямо Китай

Германският канцлер Ангела Меркел призова днес страните членки на Европейския съюз да имат единна политика по отношение на Китай, предаде Франс прес.

"Една от най-големите опасности, които забелязвам, е, че всеки в Европа води собствена политика по отношение на Китай и че в крайна сметка изпращаме съвсем различни сигнали. Това няма да е пагубно за Китай, а за нас в Европа", каза Меркел в германския парламент.

Германската лидерка призова европейските си съюзници да изготвят обща стратегия за мобилната мрежа от пето поколение на фона на подозренията, че световният номер две в сектора, китайската компания Хуавей, е подозиран в шпионаж в полза на китайското правителство.

Германия, която е подозирана в определена благосклонност към Китай, който е основният й търговски партньор, досега се противопоставя на американския натиск да изключи Хуавей от процеса по изграждане на германската 5G мрежа, отбелязва Франс прес.

"Не оспорваме факта, че имаме нужда от повишени критерии за сигурност при създаването на 5G мрежата. Трябва обаче да обсъдим това с останалите европейски държави", за да намерим "европейски решения", каза Меркел, която даде идея за създаването на европейска агенция за "сертифициране на 5G".

Меркел подчерта, че е важно нарушенията на човешките права в Китай, като например насилието срещу демонстранти в Хонконг и вкарването на над един милион мюсюлмани в "лагери за превъзпитание", да бъдат критикувани.

Китай е изцяло различна система, "не знам дали отговорът на конкуренция между различни системи - станахме свидетели на това по времето на Студената война - може да е изолацията", изтъкна канцлерът.

Германия трябва да доставя повече оръжия на африкански страни и да не отстъпва този пазар на Русия, Китай и Саудитска Арабия, каза Меркел, цитирана от ТАСС.

"Ако се стремим към укрепване на сигурността и мира в Африка, то, мисля, не можем напълно да се откажем от доставките на оръжия. Не можем сериозно да се занимаваме с подготовка на хора, които да се борят с терористите, само за да им кажем накрая: Откъде ще намерите оръжия, това си е ваша работа", заяви германският канцлер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във