Банкеръ Daily

Свят

Меркел призова сънародниците си да ограничат социалните контакти

Германският канцлер Ангела Меркел призова отново сънародниците си да ограничат социалните си контакти и да сведат до минимум пътуванията си поради продължаващото увеличение на броя на заразяванията с коронавирус, предаде Ройтерс.

Ако германците намалят контактите си, "всички ние заедно ще се справим с огромното предизвикателство, което този вирус представлява", заяви тя в седмичното си видеообръщение.

"Трябва да направим всичко възможно, за да не допуснем вирусът да се разпространява безконтролно", каза Меркел. "Ако всеки от нас за известно време значително намали контактите си с хора извън семейния си кръг, ще успеем да променим тенденцията. Именно в това се изразява и призивът ми - намалете броя на срещите си, било то срещи у дома или извън дома", заяви канцлерът.

Меркел призова сънародниците си "да се откажат от пътуванията, ако те не са наложителни". "Ако има възможност, оставайте си у дома, оставайте си в своето населено място", каза тя.

Макар Германия да не е толкова тежко засегната от вируса, колкото повечето други европейски страни, дневните нови случаи на коронавируса растат и тази седмица те за пръв път надхвърлиха 10 000, отбелязва Ройтерс. Днес общият брой на смъртните случаи от началото на пандемията надхвърли 10 000.

Като мярка срещу настъплението на заразата Германия предупреди гражданите си да не предприемат пътувания към ски курортите в Австрия, Италия и Швейцария.

В сряда германският министър на здравеопазването Йенс Шпан стана поредният известен политик, дал положителен тест за вируса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във