Банкеръ Daily

Свят

Меркел призова САЩ да приемат повече бежанци

Германският канцлер Ангела Меркел призова САЩ да приемат повече кандидати за убежище в момент, когато Европа се мъчи да се справи с най-големия приток на имигранти от Втората световна война насам.

"САЩ могат да поемат повече бежанци от Сирия, както и да подобрят условията за живот на сирийците в бежанските лагери в Ливан, Йордания и Турция", каза Меркел пред парламентаристи от нейната партия Християндемократически съюз и базирания в Бавария Християнсоциален съюз.

Канцлерът подчерта, че не очаква бързо уреждане на бежанската криза на специалната среща на лидерите от ЕС в сряда. "Решение няма да се намери незабавно. Ще ни е нужно търпение и издръжливост", добави тя.

Германия е страната в Европа, приела най-много кандидати за убежище, като се очаква до края на годината те да достигнат рекордните милион души.

САЩ обявиха, че ще приемат най-малко 10 000 сирийски бежанци през финансовата година, започваща през октомври. Тези хора ще са част от общо 85 000 бежанци, очаквани в САЩ от цял свят тази година.

Говорителят на Белия дом подчерта, че САЩ трябва да поеме своя дял, но в крайна сметка проблемът ще бъде решен, като се разгроми групировката "Ислямска държава" и политическата ситуация се промени така, че сирийските бежанци да могат да направят онова, което всъщност искат - да се върнат у дома.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във