Банкеръ Daily

Свят

Меркел пристигна във Вашингтон за среща с Тръмп

Германският канцлер Ангела Меркел пристигна във Вашингтон късно снощи, в последен европейски опит да убеди Доналд Тръмп да освободи Европейския съюз от търговски санкции и да запази стратегическото споразумение за иранската ядрена програма, предаде АФП. Меркел ще се срещне с Тръмп днес в Овалния кабинет в Белия дом, а вечерта двамата ще дадат съвместна пресконференция.

Посещението на Меркел се осъществява веднага след визитата на френския президент Еманюел Макрон, който въпреки демонстрираната близост с американския лидер изглежда не постигна отстъпки по тези два основни въпроса.

Германският канцлер обаче не си прави илюзии, особено за митата върху европейската стомана и алуминий. През март американският президент обяви, че въвежда мито от 25% върху вноса на стомана и от 10% за този на алуминий, обвинявайки търговските си партньори в нечестни практики. За ЕС беше направено изключение и той се ползваше с отсрочка до 1 май, в замяна на което от него бе поискано по-осезаемо отваряне на европейските пазари.

Европейците вече казаха, че ще наложат ответни мерки срещу емблематични американски продукти. В отговор Тръмп заговори за други наказателни такси, главно срещу стратегическия автомобилен отрасъл на Германия, търговският дефицит с която отчайва обитателя на Белия дом. "Позицията на канцлерът е, че предпочитаме да преговаряме, но за това ще е нужно трайно освобождаване от мита", обясни висш германски правителствен представител, пожелал анонимност.

Другата цел на Меркел, подобно на Макрон, е да убеди американския президент, че по липса на алтернативно решение споразумението за иранската ядрена програма трябва да бъде запазено, иначе Техеран може да възобнови опитите да се сдобие с атомно оръжие. Тръмп изглежда се готви да денонсира договорения от предшественика му текст още преди крайния срок 12 май.

Допълнително препятствие за Меркел са хладните й отношения с президента Тръмп. Срещата им на четири очи днес следобед се предвижда да продължи десетина минути - далеч от блясъка, запазен за френския президент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във