Банкеръ Daily

Свят

Меркел: Приемането на бежанци през 2015 г. беше голям успех

Ангела Меркел

Германия се справи с бежанската криза през 2015 г., когато стотици хиляди хора дойдоха в страната, увери канцлерката Ангела Меркел, цитирана от  БТА.

Меркел бе попитана от репортери как оценява от дистанцията на времето своята станала известна фраза отпреди шест години "можем да го направим". Тогава тя визираше способността на Германия да приеме безпрецедентен брой бежанци.

"Да, ние успяхме. Но под "ние" имам предвид наистина голям брой хора в Германия, които помогнаха това да се случи: много кметове, много доброволци", заяви германската канцлерка, която ще се оттегли след 16 години на поста, когато бъде съставено ново правителство. Тя отбеляза приноса и на много свои сънародници, които продължават да подкрепят новите си приятели, съседи и колеги.

В същото време тя определи като голям успех приемането от Германия на голям брой бежанци, много от които сега живеят и работят в страната.

Двете събития, които бяха най-сериозно предизвикателство за мен като канцлер, бяха бежанската криза и ковид пандемията, довери Меркел. Тя отбеляза, че Европейският съюз трябва да се сдобие с "обща система" за приема на бежанци и мигранти и да намери баланса между страните, от които идват бежанците, и държавите, където те първо пристигат.

Преди година Европейската комисия  представи оптимистична перспектива за приемането на нов пакт за миграцията и убежището. Предизвикателството, пред което се изправя Комисията след провала на предишните ѝ усилия да преразгледа правилата на ЕС за убежището през 2016 г., не може обаче да бъде подценявано, пише EUObserver.com.

Сега Комисията използва кризата по границите на Беларус с Полша, Латвия и Литва като допълнителен призив за приемането на пакта. Налагането му обаче може да окаже обратен ефект върху обществеността, коментира медията.

Притиснат с въпроси заради ситуацията на границата на Полша с Беларус, заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас коментира, че всички отговори са в пакта. Като се има предвид неотложността на ситуацията - множество блокирани мигранти в момента замръзват в горите, това е циничен отговор.

Пактът няма да бъде приет утре, нито следващата седмица - нито дори тази година, посочва медията. Европейският парламент и Съветът на ЕС все още не са изгладили позициите си, което означава, че същинските преговори няма как да започнат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във