Банкеръ Daily

Свят

Меркел при Ердоган: Сделката за мигрантите между Турция и ЕС ще продължи

Отиващият си германски канцлер Ангела Меркел обяви, че подкрепата на ЕС за Турция относно нелегалната миграция ще продължи.

Меркел проведе на прощална визита при Ердоган в Истанбул. 

"Искаме да предотвратим трафика на хора. От съществено значение е ЕС да подкрепи Турция в това отношение", каза Ангела Меркел на съвместна пресконференция след срещата с турския президент. 

Меркел подчерта, че Турция и Германия винаги имат общи интереси. По думите й срещата й с Ердоган ще помогне на следващото германско правителство да го види.

След 16 години на власт Меркел се готви да напусне активната политика по-късно тази година, но тя ще остане на поста си до сформирането на ново коалиционно правителство. Нейните християндемократи (ХДС/ХСС) загубиха изборите в края на миналия месец.

"Турската общност в Германия представлява нашето общо богатство и държи има социален аспект в нашите отношения", подчерта турският президент Реджеп Ердоган след едночасовата си среща с Ангела Меркел. 

Ердоган изрази надежда, че Меркел ще продължи да допринася за приятелството между двете нации, след като напусне поста си. Президентът на Турция изрази надежда, че успешната работа, която са свършили с напускащия германски канцлер, ще продължи и при новото германско правителство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във