Банкеръ Daily

Свят

Меркел поздрави Шолц за победата на социалдемократите

Германската канцлерка Ангела Меркел поздрави кандидата на социалдемократите за канцлер Олаф Шолц за неговия успех на парламентарните избори в неделя, белязани от сериозно поражение на нейния консервативен блок, съобщи днес правителствената пресслужба, цитирана от Франс прес.

Ангела Меркел, която се готви да напусне поста си, досега не бе изразявала публично реакцията си на резултатите от изборите, в която Германската социалдемократическа партия (ГСДП) победи консерваторите от Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС).

Нейните поздравления били изпратени в понеделник, ден след изборите, съобщиха от пресслужбата, но бяха направени публично достояние едва днес. След изборите в редиците на консерваторите продължава да се надига критика срещу упоритостта на Армин Лашет, лидера на ХДС, който иска да сформира правителство въпреки исторически ниския резултат на ХДС/ХСС. Баварските му съюзници вчера оттеглиха подкрепата си за него, което компрометира шансовете му да стане канцлер, като се съюзи със "Зелените" и либералите от Свободната демократическа партия (СвДП), както той желае. Междувременно социалдемократите непрекъснато повтарят, че искат да сформират коалиционно правителство със "Зелените" и със СвДП, и с Олаф Шолц като канцлер.

"Съгласни сме да изберем Олаф Шолц за канцлер възможно най-скоро", повтори днес пред медиите лидерът на парламентарната група на ГСДП Ролф Мюцених.

Facebook logo
Бъдете с нас и във