Банкеръ Daily

Свят

Меркел - посредник между Киев и Москва?

Украинският посланик в Берлин Андрий Мелник, който ще напусне поста на 14 октомври, каза в интервю за сп. "Шпигел", че бившият германски канцлер Ангела Меркел би могла да изиграе посредническа роля в по-нататъшния ход на войната в Украйна.  

"Смятам, че г-жа Меркел, стига да поиска, би могла да изиграе определена роля в даден етап от войната, но той все още не е настъпил", посочи Мелник. Той споделя, че е останал с впечатлението, че руският президент Владимир Путин продължава да изпитва уважение към бившия канцлер. "Поради това г-жа Меркел може да даде своя принос в момента, в който Путин започне да търси стратегия за изход", обяснява украинският дипломат. 

Същевременно Мелник отхвърля възможността подобна роля да бъде изиграна от бившия канцлер Герхард Шрьодер, който е близък с руския държавен глава. "Шрьодер вече имаше своя шанс, но го пропусна", отбелязва той. 

През юни Меркел даде интервю за германската медия Ар Ен Де, в което отговори на въпроса дали би посредничила за разрешаването на конфликта с думите: "В момента този въпрос не стои пред мен“, припомня в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Тогава тя допълни, че е загубила влиянието си върху руския президент.

Андрий Мелник стана известен със сериозните си критики към германските власти заради реакцията им на инвазията на Русия в страната му. В средата на юли украинският президент Володимир Зеленски обяви, че сменя Мелник като посланик, и обясни, че това е обичайна практика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във