Банкеръ Daily

Свят

Меркел подкрепи инвестиционното споразумение на ЕС с Китай

Ангела Меркел

Макар, че се появиха някои трудности в процеса на одобрението, инвестиционното споразумение между ЕС и Китай е един важен ангажимент и ще бъде от взаимна изгода, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел, цитирана от Радио Китай.

На видео среща за трансатлантическите отношения в сряда тя каза, че споразумението ще донесе на ЕС повече взаимноизгодни шансове в пазарния достъп. Развитието и просперитетът на Китай отговарят на интересите на Германия.

„Не бихме могли да се справим с проблеми като климатичните промени или реформата на Световната търговска организация без участието на Китай или конфронтирайки се с него. Обещанията на Пекин спрямо защитата на околната среда са положителен сигнал за насърчаване на мултилатерализма“, добави още Меркел.

Голямо инвестиционно споразумение, сключено между ЕС и Китай, няма скоро да бъде ратифицирано заради пропуквания в дипломатическите отношения, съобщи Европейската комисия, цитирана от ДПА.

Споразумението беше приветствано от Брюксел и Пекин, когато беше подписано в края на миналата година след седемгодишни преговори. Но за да влезе в сила, то трябва да бъде ратифицирано от държавите членки на ЕС и Европейския парламент.

Говорител на ЕК заяви, че ратификационният процес на практика е замразен с оглед на това, че "не може да бъде отделен от променящата се динамика в по-общ план в отношенията ЕС-Китай".

Отношенията се влошиха през март, след като Пекин наложи санкции на десет европейски депутати и учени, както и на четири европейски институции и ги обвини в разпространение на "лъжи и дезинформация" за китайското отношение към мюсюлманите уйгури.

В края на миналата година Европейският съюз и Китай обявиха политическото одобрение на дългоочакваното споразумение за допълнително отваряне на китайския пазар за инвеститори от ЕС, отбелязвайки икономическа победа и за двете страни.

Пробивът в преговорите за инвестиционно споразумение между ЕС и Китай сигнализира за решимостта на блока да се съсредоточи върху икономическите възможности в Азия, дори на фона на критиките към Пекин за правата на човека. Споразумението трябваше да влезе в сила в началото на 2022 г. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във