Банкеръ Daily

Свят

Меркел: Пандемията промени баланса в световната икономика

Пандемията от Ковид-19 промени баланса в световната икономика, тъй като много икономики отчетоха спад заради коронакризата. Това заяви днес канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Пред Бундестага (долната камара на германския парламент) Меркел посочи, че икономиките, които са се оказали най-устойчиви, са тези, които са успели да задържат пандемията под контрол.

Според Меркел ЕС и Великобритания все още могат да постигнат търговско споразумение след Брексит, макар да подчерта, че не може да гарантира пробив на утрешната среща на върха на ЕС.

Германският лидер отбеляза, че здравните власти в най-голямата икономика в Европа няма да могат да доставят ваксини срещу коронавируса за достатъчно хора през първото тримесечие на 2021 година, за да изменят значително курса на пандемията.

Меркел обаче заяви пред Бундестага, че е възможно да бъде намален броят на смъртните случаи. Тя подчерта, че ще направи всичко възможно училищата и детските ясли да останат отворени.

Германският канцлер отбеляза, че се е съгласила с препоръките да затвори магазини в Германия след Коледа до 10 януари и се е противопоставила на отварянето на хотели, за да могат семействата да се събират през празничния период.

Пред долната камара на германския парламент Меркел отбеляза, че втората вълна на пандемията е по-тежка от първата, добавяйки, че в Германия все още има твърде много заразени с коронавирус

Тя подчерта, че германците трябва да ограничат контактите помежду си в достатъчна степен.

Берлин наложи мека карантина в опит да спре разпространението на коронавируса, като остави отворени само магазините и училищата, припомня Ройтерс.

Меркел каза също така, че ЕС търси начин да свали ветото, наложено от Унгария и Полша, върху бюджета на блока, като същевременно запази правилото за върховенството на закона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във