Банкеръ Daily

Свят

Меркел: Пандемията е най-голямото изпитание за ЕС в историята му

Пандемията от коронавирус е най-голямото изпитание, пред което е изправен Европейският съюз в своята история, заяви в понеделник канцлерът Ангела Меркел, като подчерта, че Германия е "готова да допринесе" за засилването на блока, предаде БНР.

"Според мен Европейският съюз стои пред най-голямото изпитание от създаването си", каза Меркел пред журналисти преди ключова конференция на финансовите министри от еврозоната, на която да се изготви икономически спасителен план за блока, предаде АФП.

"Всеки един е също толкова засегнат, колкото и другите, и следователно, това е в интерес на всички нас. В интерес на Германия е Европа да излезе силна от това изпитание", подчерта тя.

Дискусиите между лидерите на ЕС относно това, от какво би могъл да се състои европейският пакет от помощи, бяха изпълнени с различия между най-силно засегнатите от коронавируса държавни и икономически по-силните страни.

Италия, Франция и Испания призовават Германия, Австрия и Холандия за емитиране на общ дълг по формата на съвместни облигации, за да се смекчи икономическото въздействие от пандемията. Консервативните северни държави обаче се опасяват, че подобен план в крайна сметка ще означава взаимозависимост на всички държавни дългове.

На пресконференцията в понеделник Меркел повтори позицията на немското правителство за активиране на спасителния фонд на Европейски механизъм за стабилност (ESM), за който германският финансов министър Олаф Шолц заяви, че може да бъде задействан "без безсмислени условия", за да помогне на държавите в борба с Covid-19.

Канцлерът на Германия обаче не спомена спорните инструменти за емитиране на общ дълг, добили известно като "корона облигации".

Меркел също така каза, че трябва да се извлече поука от вирусната пандемия, че Европа трябва да започне да се самозадоволява при производството на важни медицински принадлежности, като например предпазни маски за лице.

"Независимо от факта, че този пазар в момента е инсталиран в Азия, имаме нужда от известна самодостатъчност или поне стълб от собствено производство" в Германия или другаде в Европейския съюз, каза тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във