Банкеръ Daily

Свят

Меркел отваря Германия за американски втечнен газ с 500 млн. евро

Германският канцлер Ангела Меркел е предложила правителствена подкрепа за изграждането на терминал за американски втечнен газ. На работна закуска този месец Меркел е казала на свои приближени, че правителството е решило да съфинансира строежа с 500 млн. евро, съобщава "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на свои източници. Според запознати терминалът ще бъде разположен в Северна Германия. 

Изданието отчита идеите на Берлин като победа за американския президент Доналд Тръмп, който се опитва да отслаби влиянието на Русия на европейския енергиен пазар.

В края на септември, на Общото събрание на ООН, Тръмп отново заяви, че Германия ще стане напълно зависима от руската енергия, ако не промени веднага курса си. Преди това, през юли, на срещата на върха на НАТО, американският президент отново разкритикува Берлин за доставките на газ от Русия, специално акцентирайки върху проекта "Северен поток 2". 

"Германия, доколкото ме засяга, е в плен на Русия, защото получава толкова голяма част от своята енергия от Русия", каза тогава Доналд Тръмп.

В последно време усилено се говори, че администрацията на Тръмп ще наложи санкции на компаниите, ангажирани с газопровода, свързващ Русия и Германия. Последният ход на Меркел обаче може да промени идеите на Белия дом.

Facebook logo
Бъдете с нас и във