Банкеръ Daily

Свят

Меркел оттегли несъгласието си за гей браковете

Германската канцлерка Ангела Меркел оттегли снощи принципното си несъгласие с хомосексуалните бракове в Германия в момент, когато партията й е подложена на растящ натиск по този въпрос преди парламентарните избори през септември, предаде Франс прес.

В интервю, което даде снощи в берлински театър за женското списание "Бригите", канцлерката за първи път заяви, че се отнася положително към възможността германските депутати да гласуват по съвест за гей браковете. Тя изрази надежда, че дискусията ще се води с достойнство и че този въпрос трябва да се реши по съвест.

Това е важна промяна в позицията на Меркел, която през 2013 г. се обяви против хомосексуалните бракове заради опасения за децата в еднополовите семейства, посочва АФП.

Досега консервативният Християндемократически съюз на канцлерката се противопоставяше на узаконяването на гей браковете, за да не ядоса най-консервативния сектор от електората си и да не влиза в конфликт със своя баварски съюзник - Християнсоциалния съюз, който е на традиционалистки позиции по въпросите на обществото.

Като се обяви за свободен избор на депутатите от своята партия, канцлерката откри пътя към узаконяване на еднополовите бракове в следващия Бундестаг, посочва АФП. 

ДПА отбелязва, че Ангела Меркел се е споразумяла по въпроса с председателя на ХСС и премиер на Бавария Хорст Зеехофер.

И социалдемократите, и свободните демократи поставят като условие за бъдеща коалиция с Меркел в следващото управление узаконяване на гейбраковете.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във