Банкеръ Daily

Свят

Меркел: Отпускаме 10 милиарда евро помощи заради затварянето

Влезлите в сила нови ограничения срещу коронавируса са спешно необходими, обяви канцлерката Ангела Меркел, цитирана от Дойче Веле.

"През последните 14 дни броят на новите инфекции се е утроил, а броят на пациентите, нуждаещи се от интензивни медицински грижи, се е удвоил през последните 10 дни. Целта е броят на новите зарази отново да спадне под 50 на 100 000 жители за период от седем дни. В момента този брой възлиза на 127,8 нови случая за седем дни", обясни тя.

Меркел апелира към гражданите да подкрепят новите ограничения: "От всеки един от нас зависи дали ще успеем да постигнем този съвместен успех през ноември, така че да се стигне до поврат в развитието на пандемията", каза тя. Ако бързото разпространение на коронавируса бъде спряно през ноември, това би се превърнало в предпоставка за един относително "поносим декември", когато пак ще трябва да се спазват правила, но ще има и възможност за повече свободи.

Тя се спря и на въпроса за затворените ресторанти и сферата на културата, заявявайки, че заетите там "правят жертва в името на всички останали". Канцлерката обаче обеща, че засегнатите няма да бъдат оставени на произвола на съдбата. Федералното правителство е решило да отпусне 10 милиарда помощи за ноември. В същото време Меркел оправда мярката с това, че понижаването на броя на инфекциите е възможно само чрез намаляване на броя на контактите между хората. Затова затварянето на тези браншове, както и на всички киносалони и театри е абсолютно необходимо, подчерта канцлерката.

Канцлерката подчерта, че е отминало времето, когато е можело да се противодейства с частични мерки. Това би било половинчато. "Вирусът наказва половинчатите действия", заяви тя и добави, че става дума за нещо подобно на природно бедствие, с което политиката и обществото ще трябва да се справят.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във