Банкеръ Daily

Свят

Меркел открои най-сложните кризи в нейния мандат

Ангела Меркел, която от вторник всъщност е изпълняващ длъжността канцлер на Германия, открои миграционните потоци от Сирия, а също така пандемията от COVID-19 сред кризите, които за нея лично са се оказали най-сложни.

"Пандемията от коронавирус от самото си начало за мен изглеждаше особено сложна. Също толкова сложно беше и да се справим с пристигането на големия брой бежанци през 2015 година", е заявила тя в интервю. По думите й, и в двата случая е ставало дума за  човешки животи. "Вземането на решения, които влияят върху много хора, може да бъде стресово и вълнуващо", е отбелязала Меркел.

Ангела Меркел е отговорила отрицателно на въпрос, относно това дали има  теми, по които сега тя, поглеждайки назад, би взела друго решение. "Но, разбира се, има неща, за които аз съжалявам", посочва изпълняващата длъжността канцлер, отбелязвайки някои аспекти в борбата с въглеродните емисии.

Също сред най-важните решения Меркел е посочила договореността с Турция за задържане на миграционните потоци. "Този договор беше принос в урегулирането на миграцията, и помогна на Турция да се погрижи за милионите сирийски бежанци, които се намираха на нейна територия", е отбелязала тя.

От вторник Ангела Меркел е изпълняващ длъжността канцлер на Федерална Република Германия. Тя ще изпълнява тези отговорности, докато не завършат коалиционните преговори под ръководството на социалдемократа Олаф Шолц. В тях участват социалдемократите, либералите и Зелените в опит да съставят управляваща коалиция, наречена „светофар“ - по аналогия от цветовете на трите партии. За първи път в следвоенната си история Германия може да бъде управлявана от тройна коалиция. Ако тези преговори завършат успешно, то именно Шолц ще стане новият ръководител на правителството на Германия. Това може да се случи още през декември 2021 година.

Припомняме, че Германската социалдемократическа партия (ГСДП) победи в изборите за Бундестаг, изпреварвайки консервативния блок на канцлера Ангела Меркел. ГСДП получи 25.7% от гласовете на германците.
За блокът на Меркел, съставен от Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС), са гласували 24.1% от избирателите, което е най-лошият му резултат.
"Зелените" са трети с 14.8%, като постигнаха  най-доброто си изборно представяне.
Свободната демократическа партия получи 11.5%, което означава, че увеличава подкрепата си в сравнение с предишните избори през 2017-а.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във