Банкеръ Daily

Свят

Меркел откри музей на "Баухаус" под засилена охрана

Германският канцлер Ангела Меркел откри музей на висшето училище по дизайн "Баухаус" в град Десау под засилена полицейска охрана. Това показва, че авангардната навремето школа все още е под прицела на десните повече от 80 години след като е закрита от Хитлер, предаде ДПА.

"Все още сме омагьосани от проекта "Баухаус", сто години след учредяването му в близкия град Ваймар", каза при откриването на музея Меркел.

Тя изтъкна, че много от създадените от него продукти - от столове и лампи до кухненски уреди, са признати за "класика на модерния дизайн".

Музеят с разгъната площ 1500 кв. метра ще съхранява една от най-големите колекции на движението "Баухаус" в света.

Школата за функционален дизайн "Баухаус" е основана през 1919 година след Първата световна война. Тя става известна с това, че популяризира семплостта като реакция срещу смятаната вече за фриволна богата декоративна украса от предвоенните времена.

Стогодишнината на "Баухаус" се отбелязва по цял свят. През април във Ваймар, където училището е основано преди 100 години, също беше открит музей. Училището се мести няколко пъти, преди Хитлер да го закрие през 1933 г., една година след като идва на власт, като го определя като дегенеративно. Това кара много от водещите му фигури да напуснат Германия и да разпространят идеите му по целия свят - в САЩ, Русия, Израел.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във