Банкеръ Daily

Свят

Меркел отива в САЩ за разрешаване на спора за "Северен поток - 2"

Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще направи визита във Вашингтон с цел урегулиране на спора за строителството на проекта "Северен поток - 2". Това съобщава вестник Handelsblatt.

Според неговия източник, точната дата все още не е определена, но се очаква визитата да се състои през юли или август. В рамките на преговорите ще бъдат обхванати широк кръг теми, но, както отбелязва изданието, вниманието ще бъде съсредоточено основно върху обсъждане на проекта "Северен поток - 2".

Немските чиновници са направили редица предложения, насочени към това да се помогне за разрешаване на конфликта около строителството на газопровода. По информация на вестника, след доработката на документите и процедурите по съгласуване, тези материали ще залегнат в основата на преговорите между президента на САЩ Джо Байдън и канцлера  Ангела Меркел.

Това пътуване ще стане първата визита на германския канцлер в столицата на Съединените щати след победата на Байдън на президентските избори.

Вашингтон открито се изказва срещу строителството на газоопровода "Северен поток - 2" и полага активни усилия, насочени към блокиране на този проект с цел да нанесе удар по интересите на Москва и да окаже подкрепа на Украйна като страна, през която минава транзитът на руски природен газ към Европа. 

 

Бундестагът отклони резолюция на "Зелените" за отказ от "Северен поток - 2"

В четвъртък Бундестагът с болшинство е отклонил резолюцията на фракция "Съюз-90"/"Зелените" с искане страната да се  откаже от "Северен поток - 2" и да преразгледа отношенията си с Русия.

"Предложението беше отклонено при прякото гласуване от болшинството депутати, в т.ч. от фракция ХДС/ХСС, Социал-демократическата партия на Германия, "Алтернатива за Германия" и Лявата партия", се казва в съобщение на парламента. Както се отбелязва "за" резолюцията са гласували само "зелените", а свободните демократи са се въздържали.

Резолюцията е била озаглавена "Преглед на курса в политиката по отношение на Русия - последователна защита на правата на човека, демокрацията и европейският ред". В документа, в частност, се говори за това, че правителството на Германия трябва  "да признае, че новият газопровод, такъв какъвто е "Северен поток - 2", не е нужен за енергоснабдяването на Европа, но, преди всичко, е вреден за климата". "Зелените" призовават властите в  Германия "да се откажат от проекта".

Facebook logo
Бъдете с нас и във