Банкеръ Daily

Свят

Меркел отива в Аушвиц днес

Германският канцлер Ангела Меркел днес отива за първи път в бившия концлагер Аушвиц - едно посещение, изпълнено с дълбок символизъм във време, когато антисемитизмът се възражда, а изчезването на живите свидетели усложнява предаването на паметта на следващите поколения, предаде БТА. 

В навечерието на посещението - първото за лидер на германско правителство от близо четвърт век, Меркел обяви отпускането на 60 милиона евро за Фондация Аушвиц-Биркенау за поддържането на мемориала. Меркел, родена след Втората световна война, предприема визитата, по покана на фондацията, в навечерието на 75-ата годишнина ог освобождаването на Аушвиц от Червената армия на 27 януари 1945 г. Тя ще бъде придружена от полския си колега Матеуш Моравецки и представители на еврейската общност.

Вчера, преди посещението си, Меркел потвърди, че борбата срещу антисемитизма и срещу всяка форма на омраза е сред приоритетите на нейното правителство.

Това посещение е "един особено значим сигнал за заинтересованост и солидарност във време, в което оцелелите от Аушвиц стават жертва на антисемитски обиди и език на омразата", каза заместник-председателят на Международния комитет на Аушвиц Кристоф Хьобнер. По думите на президента на Централния съвет на евреите в Германия Йозеф Шустер, който придружава Ангела Меркел, жестът на канцлера е още по-силен предвид факта, че става в "период на уклон вдясно в политическия климат като цяло" и то не само в Германия.

В същото време изчезват и последните свидетели, повече или по-малко известни, като французойката Симон Вей, починала през 2017 г., американеца Ели Визел или унгареца Имре Кертеш, починали през 2016 г. И тримата са били депортирани в нацисткия лагер (намиращ се на територията на днешна Полша), в който са избити около 1,1 милиона души между 1940 г. и 1945 г.

В Германия, превърнала спомена за Холокоста в сърцевина на следвоенната си идентичност, властите са разтревожени от увеличаването на броя на антисемитските прояви.

През октомври опит за атентат срещу синагога в Хале предизвика шок в страната. Извършителят бе млад последовател на тезите, отричащи Холокоста. Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", която от две години е в Бундестага, между другото също се застъпва за край на културата на покаяние. Някои нейни представители омаловажават нацистките престъпления.

Съвсем неотдавна оцелялата от Аушвиц 94-годишна Естер Бехарано отправи предупреждение. "Моите родители и сестра ми бяха убити там. Трябва да кажа на хората днес: "Не мълчете, направете нещо! Да, страхувам се (историята) да не се повтори", каза тя пред сп. "Шпигел".

Днешното посещение ще бъде едва третото за ръководител на германско правителство - след Хелмут Шмит през 1977 г. и Хелмут Кол през 1989 г. и 1995 г..

За 14 години на власт Меркел направи многобройни силни жестове, като посети Равенсбрюк, Дахау, Бухенвалд, както и Мемориала на Холокоста Яд Вашем в Ерусалим. И най-вече през март 2008 г. , когато стана първият ръководител на германско правителство, произнесъл реч в Кнесета, израелския парламент, и напомни за "срама", който опетнява германците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във