Банкеръ Daily

Свят

Меркел отхвърли критиките на Тръмп за германския търговски излишък

Германският канцлер Ангела Меркел изрази снощи несъгласие с критиките на президента на САЩ Доналд Тръмп по въпроса за германския търговски излишък, предадоха Ройтерс и БТА.

По-рано Тръмп заяви пред представители на ЕС Тръмп, че германската търговска политика е "много лоша" и Германия продава прекалено много коли в САЩ. Меркел е обяснила на Тръмп на срещата на върха на Г-7 в Сицилия, че излишъкът се дължи отчасти на фактори, върху които Германия не може да влияе, и е подчертала колко много работни места откриват преките германски инвестиции в САЩ.

Двамата лидери са се споразумели да бъде създадена работна група за обмен на информация по двустранните търговски връзки. Според германски представители тази стъпка цели да предотврати наказателни мерки, които Вашингтон може да въведе въз основа на непълна картина на отношенията между двете страни.

Тръмп се зарече да намали германските продажби. "Вижте милионите коли, които продават в САЩ. Ужасно. Ние ще прекратим това", закани се президентът. 

След това Юнкер се намеси да защити Германия, заявявайки, че свободната търговия е от полза за всички. 

Тръмп атакува Германия и Меркел още преди да бъде избран за президент.

Също така той порица страните членки на НАТО, че не плащат справедливия си дял, за да защитават дългогодишния алианс, съобщава "Асошиейтед прес".

В блестящата нова щабквартира на НАТО Тръмп се върна към отдавнашния си призив към страните членки да поемат справедливия си финансов дял, мъмрейки лидерите на останалите страни членки да допринесат повече, докато те са слушали в неловко мълчание.

"Това не е честно към хората и данъкоплатците на САЩ", подчертал Тръмп, допълвайки: "Ако страните от НАТО направят своя пълен принос, тогава НАТО ще бъде дори по-силен, отколкото е днес, особено във връзка със заплахата от тероризъм."

Тръмп също така не потвърдил изрично, че атаката срещу която и да е страна членка на военни алианс, е атака срещу всички, както гласи чл. 5 от договора на Организацията на северноатлантическия договор.

   

Facebook logo
Бъдете с нас и във