Банкеръ Daily

Свят

Меркел осъди "лъжите и дезинформацията" около коронавируса

Германският канцлер Ангела Меркел отправи предупреждение във връзка с "лъжите и дезинформацията" около коронавирусната пандемия, като нарече популизма "безотговорен", на фона на множащите се демонстрации в Европа срещу предпазните маски, предаде Франс прес.

"Лъжите и дезинформацията, заговорите и омразата изопачават не само демократичния дебат, но и борбата с вируса", заяви тя пред Бундестага днес, след като вчера обяви, че от понеделник се затварят за един месец ресторантите, спортните и увеселителните обекти с цел да бъде възпряна втората вълна на заразата.

Депутати от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), трета сила в долната камара на парламента, енергично изразиха гнева си, предизвикан от новите мерки, надавайки викове по време на речта на Меркел.

Нещо рядко за германския парламент - наложи се председателят му Волфганг Шойбле да прекъсне за кратко канцлера, за да сложи ред в залата и да заплаши със санкции недоволстващите депутати.

"Онова, което е невярно от научна гледна точка, трябва ясно да бъде посочено като такова", настоя Меркел, самата тя учен, продължавайки изявлението си.

"Популизмът е не само нереалистичен, но и безотговорен", каза тя и увери, че взетите мерки са "уместни, необходими и пропорционални".
Германският канцлер говори пред парламента преди предстоящото днес видеоконферентно заседание на Европейския съвет, което ще бъде посветено на борбата с коронавируса.

На фона на протестите в Германия срещу рестрикциите заради пандемията почетният председател на АзГ Александър Гауланд разкритикува онова, което нарече "пропаганда на война" от страна на правителството във връзка с COVID-19. Партията му още от пролетта отправя критики срещи ограниченията на правата и свободите, налагани с оглед на вирусната заплаха.

Вече от седмици Германия регистрира все повече случаи на заразяване с новия патоген. По този показател тя е изпреварвана от страни като Испания и Франция, но днес бе съобщено за пореден рекорден ръст на новите случаи за едно денонощие - 16 774.

От началото на епидемията в Германия са починали над 10 000 души, заразени с коронавируса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във