Банкеръ Daily

Свят

Меркел опроверга слуховете, че ще се мести в Хамбург

Канцлерът на Германия Ангела Меркел опроверга слуховете, че след напускането на поста канцлер на Германия има намерение да се пренесе от Берлин в Хамбург. Това изявление тя е направила на остров Рюген по време на прощален тур из своя избирателен регион.

"Аз също така няма да се  пренеса в Хамбург, както някои говорят", отбелязва думите на Меркел агенция DPA. При това тя е уточнила, че ще остане в Берлин и Укермарк (исторически регион в северо-източна Германия). "Оттук не е далеч до моя бивш избирателен регион по прекрасното трасе  A20", е добавила Меркел, имайки в предвид автобана A20.

Меркел (с моминска фамилия Каснер) е родена на 17 юли 1954 година в Хамбур в семейство на лютерански пастор и учителка. В същата година семейството се е преместило в малкото градче Квитцов в ГДР, където нейният баща е намерил работа. После семейството се установява в градчето Темплин край Берлин. През 2000 година Меркел става председател на Христиан-демократическия съюз (ХДС) (първата жена в историята на партията, заела този пост). През 2002-2005 година оглавява фракцията ХДС/ХСС. А на 22 ноември 2005 година Бундестагът избира Меркел за федерален канцлер на ФРГ, в същия този ден тя полага и клетва.

Парламентарните избори  в Германия са на 26 септември. Победилата политическа сила ще получи правото да сформира правителство на мнозинството, а лидерът ѝ при успешно съставяне на кабинет ще го оглави.

Съгласно последните допитвания, лидер е Социал-демократическата партия на Германия, за която са готови да гласуват 25% от избирателите. Зад консервативния блок Христиан-демократически и Христиан-социален съюз (ХДС/ХСС) застават 22% от германците.

Действащият канцлер Ангела Меркел се отказа да издига  своята кандидатура за поста канцлер от ХДС/ХСС.

От 22 ноември 2005 г. Меркел е първата жена федерален канцлер на Германия. Начело е на широк коалиционен кабинет съставен от ХДС, Християнсоциален съюз (ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Коалицията е сформирана в резултат на двумесечни преговори след парламентарните избори през 2005 година.
Ангела Меркел е осмият канцлер на Германия след края на Втората световна война и първият от бившата комунистическа източна част. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във